Voorraadbeheer: Minimale Bestelgrootte en Staffelkortingen

dec 30, 2018

Voor efficiënt voorraadbeheer ga je als webshop-eigenaar uit van de optimale bestelgrootte. Dit is het aantal waarbij de totale kosten…

Voor efficiënt voorraadbeheer ga je als webshop-eigenaar uit van de optimale bestelgrootte. Dit is het aantal waarbij de totale kosten van een nieuwe voorraad (bestelkosten plus voorraadkosten) het laagst zijn. Met staffelkortingen of minimale bestelgroottes proberen leveranciers je echter te verleiden om toch meer producten in één keer te bestellen. Is dit slim om te doen? Het antwoord op die vraag vind je in deze blog.

 

Meer tips voor een slim voorraadbeheer lezen? Download de gratis whitepaper.

Staffelkorting

Een staffel is een zogenaamde ‘stap’ in kwantumkortingen. Plat gezegd: hoe meer je bestelt, hoe meer korting je krijgt. Om een voorbeeld te geven, de staffelkortingen voor iPhone 6S-hoesjes kunnen zo opgebouwd zijn:

Stel, de optimale bestelgrootte van het iPhone 6S-hoesje is 170 stuks per keer. Bij dit aantal zijn de bestelkosten en voorraadkosten perfect uitgebalanceerd. Bij het bestellen kom je erachter dat je in een hogere staffel (lees: lagere inkoopprijs per product) komt als je 30 producten meer bestelt. Om te bepalen of dit interessant is, geldt de volgende basisregel: ga na of de extra voorraadkosten die je maakt door de staffelkorting toe te passen, opwegen tegen het inkoopvoordeel dat je hiermee behaalt.

 

Voorbeeld: staffelkorting

In het bovenstaande voorbeeld levert de lagere staffel jou € 10,- inkoopvoordeel op. Je bespaart immers 200 maal € 0,05 op de inkoop van iPhone 6S-hoesjes. Daar tegenover staan de voorraadkosten die je maakt om 30 stuks extra op te slaan in je magazijn. Deze voorraadkosten kunnen we berekenen aan de hand van onderstaande formule:

Voorraadkosten*: 0,5 x aantal producten x inkoopprijs x percentage voorraadkosten = 0,5 x 30 x € 1,60 x 25% = € 6,-
* Meer uitleg over deze formule vind je in onse vorige blog

De extra voorraadkosten die je maakt om 30 stuks extra op te slaan bedragen dus € 6,-. De staffelkorting levert je € 10,- inkoopvoordeel op. Netto levert de staffel je dus € 4,- korting op. Onderstaand tabel laat zien dat de staffel bij 200 producten interessant is vanaf een optimale bestelgrootte van 150 stuks.

 

Minimum Order Quantity

Bij het onderwerp staffelkorting hoort ook de minimum order quantity (MOQ). Sommige leveranciers verplichten je met een MOQ om grotere bestellingen in één keer te plaatsen. Je zou de MOQ daarom kunnen zien als de onderste (verplichte) staffel van een bestelling. Als de MOQ onder jouw optimale bestelgrootte ligt, dan vormt dit geen belemmering. Ligt de MOQ boven jouw optimale bestelgrootte, dan is het aan jou om te bepalen of je hierin mee gaat.

Voorbeeld: MOQ

Stel, leverancier A kan jou iPhone screensavers tegen de scherpste prijs leveren: € 0,60 per stuk. De leverancier verplicht je door middel van een MOQ om minimaal 300 stuks in één keer te bestellen. Jouw optimale bestelgrootte is echter 270 stuks. Interessant? Voor het antwoord op die vraag is het goed om na te gaan hoeveel extra voorraadkosten je maakt. Hierbij is het vooral van belang dat je inschat wat het risico is dat je met de voorraad blijft zitten.

Een andere manier is om te kijken naar een eventueel alternatief.

Leverancier B staat jou bijvoorbeeld wél toe om 270 stuks te bestellen, maar rekent € 0,65 per hoesje. Om te bepalen of het interessant is om je bestelling te plaatsen bij leverancier B, ga je na of de totale extra kosten per product opwegen tegen de verminderde voorraadkosten.

Totale extra inkoopkosten: 0,05 x 270 = € 13,50

Verminderde voorraadkosten: 0,5 x 30 x € 0,60 x 25% = € 2,25

Bovenstaande berekening laat zien dat het in deze situatie aantrekkelijk is om mee te gaan met de MOQ. Hoewel de voorraadkosten bij leverancier B met € 2,25 afnemen, kost het in totaal € 13,50 extra om de bestelling hier te plaatsen. Netto kost het je dus € 11,35 extra om de bestelling bij leverancier B te plaatsen.

 

In het kort

De voorbeelden laten zien dat je expliciet kunt bepalen of het slim is om van de optimale bestelgrootte af te wijken. In het geval van staffelkorting: ga na of de extra voorraadkosten die je maakt door een staffelkorting toe te passen, opwegen tegen het inkoopvoordeel dat je ermee behaalt. Of in het geval van de MOQ: ga na of je het (verplichte) risico van een extra grote voorraad kunt dragen. En zo niet: onderzoek of er wellicht duurdere leveranciers zijn die geen MOQ hanteren, maar waar je wel bespaart op voorraadkosten.

whitepaper-4-tips-voorraadbeheer

Ook slim je voorraad beheren?

Ontdek 4 tips voor een slim voorraadbeheer. Kom erachter hoe je jouw inkopen zo efficiënt mogelijk doet.

Recente artikelen