Als merk of groothandel kun je niet meer om het succes van marketplaces heen en dat het verkopen via meerdere kanalen gunstig is voor jouw groei. Deze groei gaat natuurlijk gepaard met nieuwe uitdagingen, zoals het efficiënt beheren van je voorraad. In dit blog vertellen wij je hoe je een goede voorraadstrategie hanteert wanneer je verkoopt via (meerdere) marketplaces.

Voorraadbeheer bij multichannel verkopen

Wanneer je verkoopt via een enkel platform zoals je eigen webshop, beheer je meestal maar één voorraadbestand, een set verkoopgegevens en product listings. Jouw grootste uitdagingen zijn het beheersen van de kosten en ervoor zorgen dat er geen grote verschillen zijn tussen de vermelde hoeveelheid en wat er daadwerkelijk in je magazijn ligt, wat er wordt verzonden en wat er opnieuw wordt bevoorraad.

Telkens wanneer je een nieuw verkoopkanaal toevoegt, wordt dit proces omslachtiger. Wanneer je verkoopt via meerdere kanalen zal je rekening moeten houden met de complexiteit van voorraadbeheer, maar ook met het koopgedrag van de consument, omloopsnelheden, retouren, verzending en de vraag vanuit de verschillende kanalen
Effectconnect voorraad marketplaces vrachtwagens
Je moet de voorraad niet alleen afstemmen op wat er in jouw magazijn ligt, maar ook op wat er tegelijkertijd op meerdere kanalen wordt aangeboden. Als je bijvoorbeeld dezelfde producten op meerdere kanalen verkoopt, moet je SKU’s beheren en samenvoegen zodat je weet welke producten identiek zijn en de voorraad op dezelfde wijze beheren.

Op elk moment kunnen er orders van meerdere kanalen tegelijk binnenkomen. Het is gemakkelijk om het overzicht te verliezen wanneer je dit allemaal handmatig moet doen.

Automatiseer je verkopen

Bij het insturen van voorraad data naar de marketplace is het van belang dat deze data accuraat is. Om een accurate voorraadstand te garanderen moet je een tal van factoren in acht nemen: je nieuwe assortiment moet verwerkt worden in je voorraad feed, bestellingen die via verschillende verkoopkanalen binnenkomen moeten worden afgeboekt en natuurlijk zal je je retouren moeten bijhouden.

Het handmatig bijhouden van je voorraad, zeker wanneer je via meerdere kanalen verkoopt, kan een tijdrovende en foutgevoelige klus worden. Bij het handmatig invoeren van je voorraad data loop je diverse risico’s. Ten eerste, duurt het langer om de orders in je eigen systeem te zetten, waardoor orderpicking later begint en het gehele logistieke proces vertraging oploopt. Daarnaast wordt de kans dat je een typefout maakt vergroot, vooral wanneer je veel orders op een dag handmatig bijwerkt. Maar het grootste risico dat je loopt is dat jouw ranking op de marketplace daalt wanneer je je lever beloftes niet kunt nakomen door fouten in de voorraad data. Een lagere marketplace ranking heeft invloed op je positie in de buy-box en uiteindelijk op je conversie. Dit wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen.

Een orderkoppeling tussen de marketplace en je eigen webshop kan hiervoor een uitkomst bieden. Middels deze koppeling worden orders automatisch geïmporteerd in je eigen systeem.

EffectConnect biedt een voorraadsynchronisatie aan bij de orderkoppeling. Deze feature zorgt ervoor dat jouw voorraden op de marketplaces elke 20 minuten worden bijgewerkt en rekening houdt met de voorraad in je eigen e-commerce omgeving.

Voorkom een overschot aan voorraad

Doordat het verkoopvolume op marketplaces vele malen hoger ligt, moeten voorraden constant worden aangevuld. Om dit te tackelen kiezen veel verkopers ervoor om meer voorraad in te slaan dan nodig is.

Meer dan eens komt het voor dat voorraad blijft liggen, wat impact heeft op de bruto marge of de verkoopprijs. Deze “dode” voorraad valt o.a. te wijten aan de omloopsnelheid van bepaalde producten, omdat sommige artikelen nu eenmaal beter verkopen dan anderen. Het succes van een product is afhankelijk van een tal van factoren zoals seizoensgebonden producten of bepaalde trends. Dit zorgt er al snel voor dat de opslagkosten van deze dode voorraad hoger oploopt dan nodig, in het bijzonder wanneer ze in een platform warehouse liggen zoals bij Levering via Bol of Fulfilment by Amazon.

Voorkom problemen bij financiering

Bij (te) harde groei kun je ook tegen problemen met inkoopprognoses aanlopen. Je zal opeens veel meer gaan inkopen, wat weer van invloed is op jouw werkkapitaal. Als je hiervoor veel moet voorfinancieren, kun je tegen problemen aanlopen. Hoe langer de voorraad blijft liggen, hoe langer het duurt om er geld voor te ontvangen en hoe langer het duurt om je leveranciers te kunnen betalen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je hierdoor in een negatieve spiraal terechtkomt met lange- en kortlopende schulden en alle problematiek die zich daarbij voordoet. Een strak inkoopbeleid is daarom van belang, waardoor je een betere voorspelling voor je inkopen kunt maken en op voorhand concrete afspraken met je leveranciers over betalingen maakt.

Om dit te voorkomen zal je de processen rondom je voorraad moeten zien te optimaliseren. Je zal de artikelen regelmatig moeten gaan monitoren om te bepalen welke producten de hardlopers zijn en welke minder goed lopen, een efficiëntere inkoopstrategie gaan hanteren waarbij je rekening houdt met de minimale en maximale voorraad. Je kunt ervoor kiezen om dit allemaal handmatig bij te houden in een Excel bestand, maar wanneer je met zulke hoge aantallen orders te maken hebt is dit bijna niet te doen.

Maak gebruik van slimme tools!

Gelukkig bestaan hier oplossingen voor zoals de voorraadoptimalisatie software van Optiply die gebruikt maakt van ingenieuze AI tools die je helpen bij het opzetten van datagedreven analyses om voorraadoptimalisatie te garanderen.

Om ervoor te zorgen dat al jouw marketplace orders automatisch worden bijgewerkt op de diverse marketplaces, kan de orderkoppeling van EffectConnect niet ontbreken bij je voorraadstrategie. Met de voorraadsynchronisatie feature van EffectConnect worden jouw voorraden op de marketplaces elke 20 minuten bijgewerkt. Hierdoor heb je altijd een accurate voorraadstand, wat belangrijk is bij het bepalen van je ranking op de marketplaces.

De software van Optiply en de orderkoppeling van EffectConnect gecombineerd, zorgen ervoor dat je een efficiënte en slimme voorraadstrategie op de marketplaces kunt hanteren en daarmee nee-verkopen voorkomt!

Dit blog is geschreven door Olga van Borren, Content marketeer bij EffectConnect.

 

Optiply-dashboard-laptop-2

Datagedreven inkopen voor marketplaces?

Inkopen op basis van onderbuikgevoel maakt plaats voor inkopen op basis van data. Altijd op het juiste moment, met de perfecte hoeveelheid, met één klik besteld bij de beste leverancier.

In een live demo laten we graag zien wat de integratie tussen EffectConnect & Optiply voor jouw shop kan betekenen.