Incourante voorraad, iedere webshop en/of groothandel heeft hier wel mee te maken. Het kost magazijnruimte en daarmee voorraadkosten. Toch is het belangrijk om aan de slag te gaan met incourante voorraad. Doe je dit niet dan blijft er onnodig kapitaal vast zitten. Zonde! Want met dit kapitaal kun je investeren in zaken die wel omzet opleveren. Heb jij te maken met producten die lang stil blijven liggen? Tijd om hier werk van te maken. In dit artikel wordt uitgelegd wat incourante voorraad is, hoe je hier grip op krijgt en wat je ermee kunt doen.

Het ontstaan van incourante voorraad

Gemiddeld is de voorraad van een e-commerce bedrijf voor ruim 21% incourant. Incourante voorraad zijn producten die niet meer verkocht kunnen worden, of tegen een verliesgevende prijs verkocht moeten worden. Het zijn producten die te lang zijn opgeslagen en is een gevolg van verkeerde inschattingen door de inkoper, verkeerde magazijn prioriteiten of het inkopen van meer voorraad, omdat dit moet van de leverancier. Dit veroorzaakt onnodige voorraadvorming, ook wel aanbod dat niet meer matcht met de daadwerkelijke klantvraag. Zolang incourante producten stil blijven liggen, maak je hier verlies op. Wat ook weer invloed heeft op de cashflow en omzet.

voorraad eindejaarsdrukte voorbereiden blog

Tegenvallende marktverwachtingen

Inkoop wordt bepaald door de marktvraag te analyseren. Wanneer een inkoper veel vertrouwen heeft in een bepaald product dat goed gaat verkopen, zal hier een groot aantal stuks ingekocht van worden. Eenmaal wanneer het product is geïntroduceerd, verwacht men dat deze goed zal lopen. Soms kan het voorkomen dat een product niet goed loopt. De vraag is kleiner dan het aanbod zelf.

Verkeerde magazijn prioriteiten

Voorraadvorming kan ook veroorzaakt worden door verkeerde prioriteiten in magazijn opslag. Werk je met pallets, dan houd je rekening met de ruimte en de kosten die daarbij komen kijken. Wanneer je hier geen rekening mee hoeft te houden en je hebt een overvloed aan magazijnruimte dan kun je dit makkelijk benutten. Koop je nog in onderbuikgevoel? Dan loop je snel het gevaar dat je onnodig voorraad in gaat leggen.

Invloed vanuit leveranciers

Leveranciers kunnen ook invloed hebben op incourante voorraad. Zo kan een leverancier eisen dat je een minimaal aantal goederen afneemt wanneer een product op maat wordt gemaakt. Wil je een product veranderen in kleur of vorm, dan komen hier omstelkosten bij kijken. Hierbij wordt een machine opnieuw ingesteld om het gewenste product te kunnen maken. Voor een leverancier is het dan logisch om eisen te stellen aan de minimale afname. De leverancier kijkt wat een slimme hoeveelheid is qua productie in verhouding tot omstelkosten. Voor jouw voorraad kan dit minder goed uitpakken, maar voor de leverancier is dit in efficiëntie handig.

De gevolgen van incourante voorraad

Een knellende cashflow zorgt ervoor dat je geen kapitaal kan vrij maken voor andere investeringen. Zo kun je bijvoorbeeld geen budget spenderen aan marketingacties om incourante voorraad te verkopen. Daarnaast kun je ook niet efficiënt omgaan met magazijnruimte. De voorraadkosten kunnen hierdoor toenemen. En producten gaan verouderen, doordat ze gaan verkleuren, indrogen of slijten. De kwaliteit van de producten neemt af en tegelijkertijd ook de productwaarde. De producten kunnen niet meer verkocht worden tegen een winstgevende prijs en dat levert een groot verlies op. Incourante voorraad levert uiteindelijk meer derving op, je maakt verlies op producten, je krijgt te maken met hogere voorraadkosten en het levert minder cashflow op.

Hoe breng je incourante voorraad in kaart?

Incourante voorraad wil je zoveel mogelijk voorkomen. Om zicht te krijgen op incourante voorraad kun je een matrix gebruiken. De onderstaande matrix geeft inzicht over een gewenste en niet gewenste voorraadsituatie. Hiermee kan je als shop bepalen hoe je strategie eruit komt te zien om incourante voorraad aan te pakken.

matrix incourante voorraad nl

De matrix bestaat uit vier onderdelen: incourant, courant, overvoorraad en gezonde voorraad.

Incourant: De twee onderste vlakken van links naar rechts, betreft de voorraad die te lang stil liggen in het magazijn. Ze zijn onverkoopbaar geworden of moeten tegen een verliesgevende prijs verkocht worden. Je kunt met veel incourante goederen te maken hebben of weinig voorraad die gewoonweg blijft liggen.

Courant: De twee bovenste vlakken van links naar rechts betreft voorraad die wel goed verkoopt. Zo kan je met overvoorraad te maken hebben die op termijn snel wordt verkocht en gezonde voorraad. Dat laatste zijn voornamelijk je A producten, die goed lopen en voor een hoge omzet zorgen.

Overvoorraad: De overvoorraad betreft de bovenste en onderste vlak aan de linkerkant van de matrix. Deze categorie bestaat uit goederen die overtollig zijn, waarvan je moeilijk vanaf komt en goederen die je op termijn wel makkelijk kwijt kan raken.

Gezonde voorraad: Iedere webshop wil gezonde voorraad. In de matrix zijn dit de bovenste en onderste vlak aan de rechterkant. Gezonde voorraad is voorraad die in balans is. Je komt niet te kort, maar je zit ook niet met te veel.

Voorraad situaties

Incourant – overvoorraad
De rode vierkant is de zogeheten gevarenzone. De restvoorraad is zo groot en nauwelijks meer te verkopen. Een voorbeeld hiervan zijn Iphone 4 hoesjes. Door nieuwe Iphone modellen en updates is de Iphone 4 niet meer in trek om te kopen. Dit heeft ook weer invloed op de verkoop van de telefoonhoesjes.

Incourant – gezonde voorraad
Incourante producten met een gezonde voorraad zijn met name de C-producten. De voorraad is vaak weinig en verkoopt minder snel, waardoor ze weinig omzet opleveren. Voor dit soort producten is het belangrijk om ze snel te verkopen door marketingacties. Hiermee wordt er cashflow vrijgemaakt voor A en B producten.

Courant – overvoorraad
De producten in deze vierkant bestaat uit veel voorraad die goed verkoopt. Het is een kwestie van de voorraadtermijn in de gaten houden. Uiteindelijk verkopen deze producten vanzelf en wordt de voorraadvorming snel opgelost.

Courant – gezonde voorraad
In de ideale situatie laat de groene vierkant rechtsboven goed zien wat je aan producten wilt hebben. Zo ligt er niet teveel voorraad, heb je precies genoeg en daarnaast loopt de verkoop ook nog goed. Dit zijn dan ook A-producten die voor de meeste omzet zorgen.

3 tips om incourante voorraad te voorkomen

Nu je weet hoe je incourante producten in kaart brengt is het belangrijk om te kijken hoe producten zo min mogelijk incourant worden.

1. Ken de productlevenscyclus

Wil je incourante voorraad voorkomen? Dan is het als shop belangrijk om behoefte te blijven creëren bij klanten. Hiermee blijf je de marktvraag verhogen. Dit kan door producten steeds onder aandacht te brengen door middel van marketingacties. Hierbij is het kennen van de productlevenscyclus van een product belangrijk. Waardoor je precies weet welke acties je kunt inplannen met bijbehorende budgetten. Door middel van AI en data blijf je real-time bijhouden waar marktvragen kunnen veranderen. Met behulp van de juiste inkoopsoftware houd je hier grip op door de juiste voorraad te bepalen.

2. Plan periodiek incourante voorraad projecten in

Incourante voorraad is geen geliefd onderwerp voor velen. Toch is het verstandig om periodiek voorraad op te ruimen. Hiermee analyseer je welke producten het langst stil liggen en of dat deze nog verkocht kunnen worden. Door met tools te werken die inzicht geven in A, B en C producten categoriseer je wat je hardlopers en zachtlopers zijn. Hiermee weet je sneller welke producten minder goed lopen, zodat je sneller stappen kunt nemen om kapitaal vrij te krijgen die elders besteed kan worden.

3. Maak gebruik van voorraadsoftware 

Het monitoren van marktvragen is belangrijk om klantwensen tegemoet te komen. Maar hoe doe je dit op een slimme manier? Door goed te kijken naar trends en seizoenen kun je voor een groot deel voorspellen wat de klantvraag wordt. Met voorraadoptimalisatie software zorg je dat real-time data op een strategische manier wordt ingezet voor inkoop. Je zorgt ook nog eens voor een goede leveranciersmanagement door te blijven communiceren met toeleveraars en te onderhandelen over de gewenste voorraad.

Pak incourante voorraad aan met real-time data

Incourante voorraad zijn producten die lang stil blijven liggen, doordat het onverkoopbaar is geworden. Door incourante voorraad periodiek aan te pakken speel je cashflow vrij die besteed kan worden aan andere zaken. Incourante voorraad kun je ook nog eens voorkomen door datagedreven in te kopen en gebruik te maken van een AI inkoop algoritme. Hiermee houd je rekening mee met trends en seizoenen en onverwachte dalingen in de verkopen. Door datagedreven in te kopen grijp je minder omzet mis door gepaste voorraad in te slaan.

Optiply-dashboard-laptop-2

Ook innoveren met Optiply?

Wil je weten hoe jouw shop innovatieve voorraadoptimalisatie kan toepassen? Plan met ons een demo in. Binnen 30 minuten weet jij hoe AI en forecasting modellen op een innovatieve wijze een rol spelen bij meer omzet en minder tijdsbesteding aan inkoop.