Leveranciers-gegevens

Bij het inkopen ben je altijd afhankelijk van je leverancier. Denk hierbij aan levertijden, minimale bestelwaardes, staffelkortingen, inkoopkosten etc. Door deze in kaart te brengen kunnen we de inkoop per leverancier optimaliseren en per onderliggend product de juiste buffervoorraad aanhouden.Levertijd

Bij het starten met Optiply kan je per leverancier een levertijd instellen. Bij voorkeur doen we dit op basis van de gemeten levertijd, de tijd tussen het plaatsen van een inkooporder en het inboeken hiervan. Als deze data niet beschikbaar is, dan kan deze handmatig worden opgevoerd en kunnen we deze later bijsturen op basis van de levertijden die Optiply meet.

Levertijd afwijking

Optiply houdt daarnaast rekening met de afwijking in de levertijd, maar ook de leverzekerheid van de producten. Op het moment dat leveranciers onbetrouwbaar leveren (dus regelmatig te laat of helemaal niet) dan wil je als webshop zelf meer voorraad aan gaan houden. Je kan er immers niet vanop aan dat je leverancier netjes levert.

Minimale bestelwaarde (per leverancier)

Veel leveranciers dwingen hun kleinere klanten tot een minimale bestelwaarde. Optiply optimaliseert jouw bestelperiode zodat je hier zo kostenefficiënt mogelijk mee om kunt gaan. Zo houdt Optiply in het inkoopadvies rekening met de minimale bestelwaarde en kun je bijvoorbeeld back-orders verzamelen totdat de minimale bestelwaarde is bereikt.

Inkoopkosten

Elke inkooporder brengt kosten met zich mee. In de logistiek wordt dit vaak de “vaste bestelkosten” genoemd. Dit is minimaal de tijd die een inkoper bezig is met een inkoopbestelling (welke met het gebruik van Optiply uiteraard tot een minimum beperkt moet zijn) en de tijd voor het inslaan van de goederen in het magazijn. Daarbovenop kunnen nog de eventuele vervoerskosten komen.

Optimale bestelperiode

Afhankelijk van de inkoopkosten adviseert Optiply een optimale bestelperiode. Dit doen we door aan de hand van de vaste bestelkosten en de voorraadkosten te bepalen wat de optimale bestelperiode van een leverancier en/of product is. Lage inkoopkosten zullen dus een korte bestelperiode geadviseerd krijgen. Wellicht wel elke dag, want het kost bijna niks om te bestellen en op die manier houden we de voorraadkosten laag. Bij hoge inkoopkosten, bijvoorbeeld een container uit China, zal een langere bestelperiode geadviseerd worden. Het is hier beter om wat meer voorraad aan te houden aangezien we de inkoopkosten laag willen houden. We minimaliseren dus altijd de totale kosten; de inkoopkosten en de voorraadkosten.

Uiteraard is het ook mogelijk om deze bestelperiode handmatig aan te passen en bijvoorbeeld bestel restricties per leverancier in te stellen. Zo kan je als kleine webshop eenvoudig alle inkopen bundelen op een dag, maar als grote webshop bijvoorbeeld ook afspraken met je leverancier over inkoopdagen verwerken.

Minimale bestelgrootte of omdoos (per product)

In de meeste webshop systemen kan je geen inkoopgegevens per product kwijt. De minimale bestelgrootte, ook wel MOQ (Minimum Order Quantity), is er daar een van. In Optiply kan je deze minimale bestelgrootte instellen zodat daar geautomatiseerd rekening mee wordt gehouden tijdens de inkoop. Hetzelfde geldt voor omdozen, ook wel collies of bulk verpakking genoemd. Voorbeelden hiervan zijn producten die altijd per doos van 10 stuk ingekocht worden of producten die je zelf afvult naar kleinere verpakkingen vanuit een jerrican van 5L. Staan deze gegevens al in je huidige magazijnsoftware en/of ERP, dan importeren we deze eenvoudig.

Bestellen per container/pallet

Bij sommige leveranciers bestel je het liefst per afgevulde container of pallet. In dit geval is de truc om de container/pallet te vullen met de juiste mix aan producten waar je zo lang mogelijk mee vooruit kunt. Als je de lxhxb (of ACB) in Optiply inleest dan kan Optiply een inkoopadvies genereren met de perfecte mix producten zodat de container/pallet precies afgevuld is.