Leveranciersgegevens

Bij het inkopen ben je altijd afhankelijk van je leverancier. Denk hierbij aan levertijden, minimale bestelwaardes, staffelkortingen, inkoopkosten etc. Door deze in kaart te brengen kunnen we de inkoop per leverancier optimaliseren en per onderliggend product de juiste buffervoorraad aanhouden.

Leveranciers

Krijg inzicht in leveranciersbetrouwbaarheid

Het kiezen van de juiste inkoopstrategie begint bij het categoriseren van het assortiment. Deze categorieën worden ingedeeld op basis van de hoeveelheid verkopen en de marge van een product. In de A-categorie zitten dus de hardlopers en de C-categorie is de longtail. Door voor elke categorie een verschillende leverbetrouwbaarheid in te stellen worden ze anders behandeld in de inkoop. A producten wil je 99% zeker uit voorraad leveren. Als je deze producten namelijk even niet op voorraad hebt, zorgt dit gelijk voor gemiste omzet. In de C-categorie is wellicht 90% voldoende, daar is het risico immers een stuk groter dat je met voorraad blijft zitten en de kans dat er nog een order binnenkomt is sowieso een stuk kleiner. Uiteindelijk zorgt dit voor een voorraad in balans.

Leveranciers

Bepaal de optimale bestelperiode

Afhankelijk van de inkoopkosten adviseert Optiply een optimale bestelperiode. Dit doen we door aan de hand van de vaste bestelkosten en de voorraadkosten te bepalen wat de optimale bestelperiode van een leverancier en/of product is. Lage inkoopkosten zullen dus een korte bestelperiode geadviseerd krijgen.  Het is hier beter om wat meer voorraad aan te houden aangezien we de inkoopkosten laag willen houden. We minimaliseren dus altijd de totale kosten; de inkoopkosten en de voorraadkosten.

Leveranciers

Bepaal je eigen inkoopagenda

Uiteraard is het ook mogelijk om deze bestelperiode handmatig aan te passen en bijvoorbeeld bestel restricties per leverancier in te stellen. Zo kan je als kleine webshop eenvoudig alle inkopen bundelen op een dag, maar als grote webshop bijvoorbeeld ook afspraken met je leverancier over inkoopdagen verwerken.

Leveranciers

MOQ en omdozen in inkoopadvies

De minimale bestelgrootte, ook wel MOQ(Minimum Order Quantity), kan je in Optiply instellen zodat daar geautomatiseerd rekening mee wordt gehouden tijdens de inkoop. Hetzelfde geldt voor omdozen, ook wel collies of bulk verpakking genoemd.