Alexander, hoe lang gebruiken jullie Picqer?

"Ongeveer anderhalf jaar. We hadden eerst ons eigen voorraadsysteem, maar dat werkte niet goed. Het systeem was niet gekoppeld aan de producten, waardoor we alles handmatig moesten in- en uitboeken. Dat betekende de hele tijd CSV’s downloaden en weer uploaden bij leveranciers. Het was geen doen. Sinds we Picqer gebruiken, gaat het veel beter. We kunnen bestellingen nu heel gemakkelijk beheren. Én we weten wat onze actuele voorraad is."

Hoe werkt de integratie van Optiply?

"Optiply geeft een automatisch inkoopadvies op basis van beschikbare productinformatie, zoals de verkoopgeschiedenis en invloed van seizoenen. En ja, dat scheelt ons veel werk. Als je honderd producten hebt, dan is de inkoop nog wel bij te houden. Maar wij hebben duizenden producten, verdeeld over meerdere webshops. Op een gegeven moment raak je het overzicht kwijt. Je weet niet meer wat en hoeveel je verkoopt en hoeveel je dus moet inkopen. We liepen achter de feiten aan en zochten naar parels in assortiment - artikelen waarvan we eigenlijk veel meer stuks kunnen verkopen. Tegelijkertijd wisten we dat er producten zijn waarvan we veel te veel stuks in ons magazijn hebben liggen. Met veel dode voorraad als gevolg."

Wat levert Optiply jullie concreet op?

"We weten nu van alle drieduizend unieke producten precies hoeveel we moeten inkopen. Dat advies krijgen we volledig automatisch. Daarmee hebben we in drie maanden tijd tussen de vijf- en tienduizend euro bespaard. Het komt er letterlijk op neer dat we meer verkopen met minder voorraad. En dat is precies wat je wilt als webshop-eigenaar."

Is jullie bedrijfsvoering daarmee veranderd?

"Zeker weten. Vroeger deed ik de inkoop zelf. Omdat ik zelf als enige het overzicht en de kennis had. In de oude situatie durfde ik het niet aan om de inkoop uit te besteden. Dankzij Optiply durf ik dat wel. Het systeem geeft een advies, en ons inkooppersoneel hoeft dat alleen nog maar over te nemen. Daardoor heb ik zelf tijd gekregen voor andere dingen. Die tijd besteed ik nu bijvoorbeeld aan marketing."

Jullie zijn een van de eerste partijen die Optiply heeft geïntegreerd binnen Picqer. Is het een aanrader?

"Vind ik wel. Voor ons is het de investering dubbel en dwars waard. Het systeem is zelf lerend en de mensen achter Optiply zijn actief om alles nog verder te optimaliseren. We besparen kosten en houden tijd over. Wat wil je nog meer?